Showing posts with label burung. Show all posts
Showing posts with label burung. Show all posts

Tuesday, October 27, 2015

INDONESIA - SUMATRAN OWL - 26 SEPTEMBER 2015


Bubo sumatranus

Introduction:

The Barred or Malay Eagle Owl is a large, striking owl with barred underparts and very long, outward slanting ear-tufts. The species name "sumatranus" is the Latinised form of Sumatra, where the first specimen described was located.


Description: The facial disc is dirty greyish-white with no distinct rim. Eyebrows are whitish and not very conspicuous. The eyes are dark brown or dark hazel, with yellow to pale grey rimmed eyelids. Juveniles have dark bluish irises. The bill and cere are pale yellow, the cere sometimes having a greenish tinge. Ear-tufts are very long, tousled, outward-slanting and are blackish-brown with the inner webs delicately barred white and brown. Upperparts are dark brown, vermiculated and mottled with many paler zigzag bars. The tail is dark brown with about 6 tawny-whitish bars and a white tip. The upper breast is densely marked with thin whitish-buff and relatively broad earth-brown bars, varying individually in intensity, forming a dark breast-band. The rest of the underparts are buffish-white with scattered, irregular, often arrow-shaped dark brown spots. Tarsi are feathered to the base of the toes, sometimes further. Toes are pale yellowish-grey with dark horn claws. Size: Length 40-46cm. Wing length 323-417mm. Weight 620g (1 individual). Females are slightly larger and heavier than males.

 
Habits:

The Barred Eagle Owl is a nocturnal or crepuscular bird. It roosts by day singly or in pairs, hidden in a lofty tree with dense foliage, often near the trunk. Voice: A deep hoot, Hoo or Hoo-hoo slightly dropping in pitch towards the end of the hoot with an interval of about 2 seconds between the notes of the double hoot. They also produce a 'cackling' of various syllables, shrieks and strangulated noises.

Food:

Feeds on large insects, birds and small mammals and reptiles.

Breeding:

This owl probably pairs for life, and pairs are very loyal to nest sites, returning year after year. Nests are in large tree holes, or commonly on the top of large Bird's Nest ferns. The female lays only one white oval egg (53.8-57.7mm x 42.8-44.9mm). In Java, eggs have been found in February and April, and nests with young in May and June. In Sumatra, nestlings and fledged young have been observed from March to May. In Borneo, young have been observed in February and March.

 
Habitat:
 
Evergreen forest with ponds and streams, gardens with large, densely foliaged trees, groves in cultivated country, sometimes not far from habitation. Ranges from sea level to 1000m elevation, rarely higher to about 1600m.

INDONESIA - MOUSTACHED PARAKEET - 26 SEPTEMBER 2015




Psittacula alexandri alexandri

Its most distinguishing feature is its moustache-like markings on the sides of its face, resembling a moustache. In most subspecies of Moustached Parakeets, the males have red beaks and the females have black.

Males:

The male Moustached Parakeet is attractively shaped, slim, with a long and thin tail, green plumage, a grey head, red bill, and distinguishing markings on its head and face. The area around the eyes is greenish and his heads have a pretty bluish tinge. There is a thin line across its forehead and wide stripes on his cheeks. The plumage on the breasts, throat and upper abdomen is pink / salmon extending half way to the vent.
Females:
The hen has a bluish tinge through the face region. They generally have a duller pink color on their chests and their middle tail feathers are shorter than the male's feathers.
 
Young Birds:
Immature birds have shorter tails, light pink bills, and the incomplete cheek stripes easily distinguish
Young birds are difficult to sex, however, breeders have successfully identified males and females. The hen's head is more evenly arched from the cere to the back of the head. The young males tend to be flatter on theforehead. Hens appear to have a darker bluish face.

CENTRAL COAST - 4 TO 11 MARCH 2023

 4 MARCH I woke and unloaded and tidied the van. I drove Jacinta to the Hens party for Chloe at Glenworth Valley. Back home and I tidi...